Reguli Remi: Ghid complet pentru jucătorii de toate nivelurile

Remi este unul dintre cele mai populare jocuri de societate, care a fost atât de îndrăgit de-a lungul timpului pentru strategia și abilitățile logice care trebuie puse în aplicare. Acesta este practicat și în prezent de milioane de jucători din întreaga lume, fiind considerat ideal pentru întâlniri relaxante cu prietenii, dar și pentru competiții serioase.

În ciuda faptului că poate părea complicat la prima vedere, jocul devine rapid accesibil oricui, odată ce stăpânește principalele reguli Remi.

Reguli Remi Ghid complet pentru jucătorii de toate nivelurile

De ce ai nevoie pentru a juca Remi?

Înainte de a învăța cele mai cunoscute reguli Remi, este important să cunoști de ce materiale ai nevoie pentru a începe jocul.

Piesele de Remi

Pentru a juca Remi, ai nevoie de un set special de piese, care mai poate fi găsit și sub denumirea de pachet de cărți sau pietre. Acesta conține 106 piese: 104 numerotate de la 1 la 13, în patru culori diferite (roșu, galben, albastru și negru). Fiecare culoare are câte două seturi complete de numere. De asemenea, setul include doi Jokeri, care au rolul de a înlocui orice piesă într-o combinație.

Numărul de jucători

Remi poate fi jucat începând cu 2 și până la 4 jucători, dar ideal este să fie jucat cu 4 persoane pentru o dinamică mai bună a jocului. Cu toate acestea, cele mai cunoscute reguli Remi spun că jocul poate fi adaptat cu succes și pentru un număr mai mic de participanți, așa cum există și foarte multe jocuri de cărți pentru 2 persoane.

Reguli Remi

Poți găsi mai multe variante de reguli Remi, dar chiar și așa, scopul jocului rămâne același. Pe parcursul rundelor, va trebui să formezi diferite combinații din piesele primite pentru a câștiga. Combinațiile de piese la Remi se numesc Suite și Terțe și sunt construite din 3 sau mai multe piese.

  • Suite: combinațiile formate din piese cu numere consecutive de aceeași culoare;

Exemplu: 1 (negru), 2 (negru), 3 (negru), 4 (negru);

  • Terțe: combinațiile formate din piese cu același număr, dar culori diferite;

Exemplu: 8 (negru), 8 (roșu), 8 (galben), 8 (albastru);

Fiecare jucător are la dispoziție 14 piese pentru a forma aceste combinații, iar pentru a câștiga este nevoie ca în combinațiile respective să se regăsească cel puțin o terță (și restul suite) sau cel puțin o suită (și restul terțe).

Reguli Remi Etapele jocului

Etapele jocului de Remi

Este esențial ca toți participanții să cunoască etapele jocului de Remi pentru ca acesta să se poată desfășura într-un mod eficient, respectând regulamentul.

Pregătirea pieselor

Pentru a pregăti piesele pentru joc, acestea se pun toate cu fața în jos și se amestec foarte bine pentru a evita pe cât posibil riscul de a avea foarte multe dubluri încă de la început. Din piesele întoarse cu fața în jos se vor forma apoi grămezi de câte 7 și se vor așeza în linie dreaptă. Se va forma astfel un rând de 15 grămezi a câte 7, în timp ce o piesă va rămâne pentru a împărți grămezile jucătorilor. Aceasta este numită atu.

Împărțirea pieselor

După ce întreg setul a fost pregătit, piesa care a rămas (atuul) se întoarce cu fața în sus. Se vor număra mai apoi atâtea grămezi câte indică numărul de pe piesă. După ce s-a ajuns la grămada cu numărul indicat pe atu, jucătorul mută prima piesă din grămada respectivă pe cea care urmează și lasă atuul cu fața în sus pe grămada care indică numărul acestuia.

Urmează mai apoi ca fiecare jucător să primească câte două grămezi de piese (14 piese), excepție făcând prima persoană care primește piesele, deoarece acesta va primi grămada cu piesa în plus și va avea astfel un total de 15 cărți.

Începerea și desfășurarea jocului

Jucătorul cu 15 piese va începe jocul aruncând o piesă nefolositoare de pe tablă următoarei persoane, iar aceasta poate alege să o folosească sau nu. Chiar dacă jucătorul va folosi piesa sau va extrage o altă piesă din rândul de cărți rămase, acesta va fi obligat mai apoi să-i dea o alta de pe tabla de joc următoarei persoane.

Acest lucru se va întâmpla mai apoi cu fiecare jucător până la final. Participanții pot alege piesa primită de la jucătorul din stânga sau pot opta pentru a lua o piesă nouă din șir. În orice caz, aceștia trebuie să dea mai apoi o piesă de pe tablă, pentru a rămâne constant cu 14 piese, nici mai mult, nici mai puțin.

Finalizarea jocului

Jocul se încheie cu 15 piese pe tabă, 14 piese din care vor fi formate combinațiile specifice (Suite și Terțe), în timp ce cea de 15-a piesă se va plasa pe tablă pe lateral și va semnifica închiderea jocului.

Cele mai comune reguli Remi spun că jocul ia sfârșit atunci când primul jucător formează combinațiile necesare și închide cu cea de-a 15-a piesă. Cu toate acestea, există și varianta în care jocul se desfășoară cu 4 participanți, iar după ce unul dintre ei închide, ceilalți 3 pot continua.

Reguli Remi Etalat

Remi etalat și diferențele dintre ele

Bazându-se în mare parte pe aceleași reguli Remi, varianta jocului etalat are doar mici diferențe specifice. Piesele se împart în mod obișnuit, iar prima tură în care un jucător ia o piesă și lasă alta se desfășoară exact la fel. Diferențele încep să apară începând cu tura a doua.

Așa cum îi spune și numele, începând cu tura a doua, jucătorii deja pot începe să-și etaleze piesele. Adică în momentul în care formează combinații conform regulilor, aceștia le coboară de pe tabla de joc, iar acestea pot fi văzute de restul participanților. Diferența este că jocul de Remi etalat se joacă pe puncte, iar cobinațiile de piese trebuie să însumeze un anumit număr de puncte pentru a fi date jos de pe tablă.

Jucătorii pot începe să coboare piesele atunci când suma pieselor este mai mare de 45 de puncte și conține o suită sau o terță de 1. Nu este obligatoriu ca jucătorii să etaleze toate combinațiile pe care le au, ci pot aștepta să o facă pe rând.

După ce piesele încep să fie etalate, jucătorii pot lipi piese în combinațiile altor jucători. De asemenea, aceștia pot și să rupă formațiile create de alți participanți, luând o piesă din șir, însă doar cu condiția de a folosi imediat piesa respectivă pentru a etala o altă combinație. Piesele rămase din formația întreruptă, vor fi transferate pe tabla jucătorului care a rupt șirul.

La jocul de Remi etalat, regulile spun că jucătorul care mai are cel mult 3 piese pe tabla de joc trebuie să anunțe acest lucru. În caz contrar, va fi penalizat cu 500 de puncte.

Clacularea punctelor

Jocul se sfârșește atunci când unul din jucători pune toate piesele jos. Jucătorul care închide primește 100 de puncte în plus, care se adaugă la punctele obținute din combinațiile formate. De asemenea, jocul se poate încheia și atunci când se termină piesele din grămezi, moment în care niciun jucător nu primește cele 100 de puncte suplimentare.

  • 5 puncte: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9;
  • 10 puncte: 10, 11, 12, 13;
  • 25 de puncte: 1;
  • 50 de puncte: Joker;
  • 50 de puncte: Atu;
Reguli remi excepții

Reguli speciale și excepții

Jocul de Remi prezintă și câteva reguli speciale sau excepții pe care toți jucătorii ar trebui să le cunoască.

Dublele

Așa cum spuneam la început, fiecare culoare are 2 seturi complete de numere, ceea ce înseamnă că există posibilitatea de a da peste mai multe dubluri în timpul unui joc. Regulile pentru acestea sunt că ele se pot schimba între jucători la începutul jocului. Adică, înainte ca primul jucător să arunce o piesă, toți participanții care au duble anunță acest lucru. Dublele sunt de mai multe feluri:

  • Duble mici: de la 2 la 9;
  • Duble mari: de la 10 la 13;

Schimbul de duble se face întotdeauna fără ca jucătorii să vadă piesa pe care o primesc și întotdeauna între duble de aceeași valoare (dublă mică cu dublă mică sau dublă mare cu dublă mare);

Jokerul

Jokerul este piesa care poate înlocui orice altă carte de pe tabă pentru a forma o combinație. În jocul de Remi etalat, dacă un jucător coboară o combinație cu Joker de pe tablă, iar un alt jucător are piesa pe care Joker-ul o înlocuiește, acesta poate să ia Joker-ul și să lase piesa normală în schimb.

De asemenea, la orice joc de Remi, regulile spun că nu pot exista 2 Jokeri într-o combinație decât dacă există alte două piese normale pe lângă. De exemplu, nu se poate forma o combinație dintr-o piesă normală și 2 jokeri, ci este nevoie de cel puțin 2 piese normale la o combinație cu 2 Jokeri.

La Remi etalat, Joker-ul nu se poate lipi în combinațiile altor jucători, ci doar poate fi luat de către alți jucători, așa cum am exemplificat mai sus.

Chiar dacă aceste reguli Remi pot părea complexe și destul de greu de urmat la început, jocul devine foarte ușor odată ce l-ai practicat de câteva ori. Fii atent la regulile de bază, dar și la excepțiile care există și vei învăța ulterior să formezi combinații eficiente, să folosești Joker-ul în avantajul tău, precum și să anticipezi mișcările celorlalți jucători.

© Copyright 2024 Cazinouri Bune