Mâini la Poker: Ghid complet și clasificare

Pokerul este renumit drept unul dintre cele mai complexe jocuri de cărți din lume. Chiar dacă regulile sunt simple la bază, jocul implică foarte multă strategie și efort psihic.

Mâini la Poker: Ghid complet și clasificare

Pokerul este și cel mai mediatizat joc de cărți în competiții. WSOP este cel mai popular turneu din lume, cu foarte multe premii puse în joc, mai ales pentru câștigătorul main-eventului. În general când vorbim de poker, ne referim la mâini. Ierarhia acestora este foarte importantă. O mână puternică te poate face câștigător, în timp ce cu o mână mai slabă poți pierde totul.

Clasificarea Mâinilor la Poker

Pornind de la cea mai puternică și până la cea mai slabă combinație de cărți, există 10 mâini la poker:

  • Chintă Royală (10, J, Q, K, A de aceeași culoare);
  • Chintă de Culoare (5 cărți consecutive de aceeași culoare);
  • Careu (4 cărți de același fel și o carte diferită);
  • Full House (3 cărți de același fel și o pereche);
  • Culoare (5 cărți diferite de aceeași culoare);
  • Chintă (5 cărți consecutive indiferent de culoare);
  • Trei de un fel (3 cărți de același fel și alte 2 cărți diferite);
  • Două perechi (2 perechi din câte 2 cărți de același fel și o carte diferită);
  • Pereche (2 cărți de același fel și 3 cărți diferite);
  • Carte mare (dacă nu ai nicio pereche formată, se ia în considerare cea mai mare carte din mâna ta);

Chinta Royală va rămâne întotdeauna combinația imbatabilă cu care nu vei putea da greș. La polul opus, dacă ai doar o carte mare în mână, este recomandat să te retragi din rundă indiferent, de tipul acesteia.

mâini la poker

Descrierea detaliată a mâinilor în Poker

Pokerul se joacă cu toate cele 52 de cărți, iar ierarhia acestora pornește de la As și se termină la 2. Asul este cea mai mare carte, după care urmează K, Q, J, 10 și de la 9 în ordine până la 2. Jocul este același în varianta fizică, precum și în online, unde poate fi accesat din majoritatea cazinourilor online din România. Tot ce trebuie să faci este să intri în secțiunea de Live Casino și să scrii „poker” în bara de căutare. Îți vor apărea mai apoi toate variantele disponibile.

Chintă Royală (Royal Flush)

10♠ J♠ Q♠ K♠ A♠

Este cea mai puternică mână la Poker, dar este și cel mai greu de format. Mâna se formează din cele mai mari 5 cărți consecutive care trebuie neapărat să fie și de aceeași culoare. Există foarte puține șanse ca cineva să formeze această combinație, mai ales dacă numărul jucătorilor este destul de mare.

Chintă de Culoare (Straight Flush)

5♠ 6♠ 7♠ 8♠ 9♠

După Chinta Royală, următoarea în ierarhie este Chinta de Culoare. Aceasta funcționează pe același principiu, adică 5 cărți consecutive de aceeași culoare. De data aceasta însă, pot fi oricare 5 cărți consecutive, fără Ași. Chiar dacă, teoretic, sunt șanse mai mari să completezi această combinație, ea va apărea foarte rar.

Careu (Four of a Kind)

10♠ 10♣ 10♦ 10♥ 3♠

Careul este reprezentat de 4 cărți de același tip. De exemplu, careul de decari conține toate cele 4 cărți: 10 de treflă, de romb, de inimă roșie și de inimă neagră. Și aici există o probabilitate destul de mică să se formeze. Ai grijă dacă vezi 3 cărți de același fel pe masă, deoarece cineva ar putea avea careu.

mâini la poker careu

Full House

8♠ 8♦ 8♣ 5♥ 5♠

Full House sau Full se numește o combinație formată din 3 cărți de același fel și o pereche. Șansele pentru un Full sunt mai mari decât pentru un careu. Acest lucru este evident, deoarece este și o mână mai slabă. Cu toate acestea, nici aceasta nu se formează atât de ușor. Chiar dacă poți avea noroc pentru cele 3 cărți, rareori se întâmplă să prinzi și o pereche lângă.

Culoare (Flush)

4♠ 6♠ 10♠ J♠ K♠

Culoarea se formează din 5 cărți de aceeași culoare care nu sunt consecutive. Nu contează absolut deloc tipul cărților de joc. Dacă toate cele 5 au același simbol de culoare, s-a format această mână. Culoarea nu este o combinație foarte rară, dar nici foarte comună. Se află undeva pe la mijloc, cu șanse de 50% de a o forma.

Chintă (Straight)

6♠ 7♦ 8♣ 9♠ 10♥

Chinta este formată din 5 cărți consecutive și de culori diferite. Combinația conține cel mai des cărți comune, de la 2 la 9. Cu toate acestea, ar trebui să ai grijă dacă formezi o chintă mică (2, 3, 4, 5, 6), deoarece altcineva ar putea avea una mai mare (6, 7, 8, 9, 10).

Trei de un fel (Three of a Kind)

9♦ 9♠ 9♣ 8♠ 5♣

Așa cum îi spune și numele, pentru această mână este nevoie de 3 cărți de același fel. Te poți gândi la ea ca la un Full incomplet, deoarece nu are perechea de lângă. Apare destul de frecvent și este considerată o mână destul de bună, dar trebuie să te ferești de posibilele chinte și culori.

Două perechi (Two Pair)

10♠ 10♣ 7♦ 7♠ 3♥

O pereche este formată din două cărți de același fel. Prin urmare, această mână la poker va avea două perechi a câte două cărți de același fel. Este foarte comună în jocul de Poker, dar în același timp nu te poți baza foarte mult pe această combinație. Ideal ar fi ca perechile să fie unele mari, de la 10 în sus.

O pereche (One Pair)

8♦ 8♠ Q♣ 5♥ 2♠

Perechea la Poker este combinația care se formează cel mai ușor. În același timp, această mână este foarte instabilă și îți garantează mai mult un eșec decât un câștig.

Carte mare (High Card)

9♠ 3♦ 6♣ 4♠ 2♣

Cartea mare este ultima opțiune care te mai poate salva la jocul de Poker. Totuși, nu este recomandat să mizezi pe ea, ci este mai sigur să renunți. În exemplul de mai sus, cartea cea mai mare este 9 și ai putea doborî doar mâinile care au cea mai mare carte sub 9. În condițiile de față, mâna este foarte riscantă și este mai sigur să renunți.

Importanța mâinilor de Poker în strategia de joc

Importanța mâinilor de Poker în strategia de joc

După formarea mâinilor la Poker, cel mai important aspect este cum le folosești. Trebuie să cunoști care sunt momentele elementare în poker pentru a acționa și mai ales în funcție de mâna pe care o ai.

De exemplu, dacă prinzi niște cărți bune, poți juca mai agresiv la început pentru a elimina din ceilalți jucători. Dacă păstrezi această strategie pentru mai târziu, este posibil ca ceilalți să fi format între timp combinații mai bune reducându-ți astfel șansele. Joacă mai cu încredere dacă ai perechi mari (AA, KK/ AA, QQ) și fii precaut în cazul perechilor mici (22, 77/44, 55). Fii atent și dacă ai cărți consecutive (8♦, 9♣) sau cărți consecutive de aceeași culoare (8♠ 9♠) și așteaptă momentul potrivit pentru a le juca.

Indiferent de cărțile pe care le ai în mână, păstrează-ți calmul și nu îți exprima prea mult starea. Auto-controlul este foarte important în Poker, iar reacțiile nestăpânite te pot da de gol față de ceilalți jucători. Informează-te cu privire la cum se formează mâinile de Poker, care sunt cele mai puternice și creează-ți propria strategie de joc!